Yağlı boyalar, sentetik boya türlerinden biridir. Yüksek yapışma gücüne ve üstün kapatıcılık özelliğine sahiptir. Yağ, pigment ve terebentinden elde edilen yağlı boyanın macunumsu bir kıvamı vardır.
Ahşap, metal, cam, plastik gibi birçok yüzeyde kullanıma uygundur. Genel amaçlı kullanılan bir boya türü olan yağlı boyanın özellikleri ise şöyledir.
Yağlı Boya Çeşitleri Nelerdir?
Yağlı boyalar, geniş kullanım alanına ve renk yelpazesine sahip boya türlerinden biridir. Kullanım alanı ve amacına göre parlaklık dengesine ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu nedenle renk seçeneklerinin yanı sıra yağlı boya çeşitleri üç gruba ayrılmaktadır. Yağlı boyalar; parlak, mat ve yarı mat olmak üzere üç farklı çeşitte üretilmektedir.
Parlak Yağlı Boyalar
Metal yüzeylerde sıklıkla kullanılan parlak yağlı boya ile demir kapılar, korkuluklar, doğal gaz boruları rahatlıkla boyanabilir. Hem metallerin görselliğini yükseltirken hem de parlak görünümüyle doğal bir ışıltı elde etmenizi sağlar. Esnemeyen yapısından dolayı yapıştığı yüzeyde sert bir yapı oluşturan yağlı boya kuruduktan sonra yüzeyin kolay temizlenmesini sağlar ve suya karşı yüksek dayanım gösterir.
Hafif bir parlaklığa sahip olan bu boya türü yine genel amaçlı kullanıma uygundur. Yüzeyin parlak ve mat arası bir görünümde olmasını sağlar. Kullanılan ortama göre hafif bir ışıltı katarak boyandığı yüzeyde dış etmenlere karşı üstün koruma sağlar.
Parlak ve yarı mat yağlı boyalar gibi tüm yüzeylerde kullanıma uygundur. Diğer boyalardan tek farkı mat bir görünüş verdiği için yüzeyde ışığı yansıtmazlar. Dekoratif bir görünüş elde etmek için tercih edilen boya türlerinin başında gelmektedir.
Sentetik boya olduğu için her zaman inceltilerek kullanılması gerekmektedir. İnceltme işlemleri için tiner kullanılır. Kutu üzerinde belirtilen yönergeleri takip ederek boyanız için doğru inceliği yakalayabilirsiniz. Kuruduktan sonra kusursuz bir görünüm veren yağlı boyalar sert ve esnemeyen yapıda olduğundan boyanan yüzeyin temizlenmesi de oldukça zordur.
Kurumuş yağlı boyanın kendisini veya lekesini çıkarmak için dikkat etmeniz gereken noktalar şunlardır:
Ayrıca yağlı boya tam kurumadan hemen önce asetonla da çıkarılabilir. Asetonun içeriğinde selülozik tiner ile aynı bileşenler bulunduğu için henüz kurumamış olan yağlı boyayı temizlemenize yardımcı olacaktır. Asetonun döktüğünüz yüzeyde çok fazla beklememesine özen göstermelisiniz.